Proiect / De ce SINTETIC?

Regulamentul UE privind privind despădurirea

Proiectul european SINTETIC este dezvoltat în cadrul regulamentului UE recent adoptat pentru combaterea despăduririi. Începând cu 30 decembrie 2024, Regulamentul UE privind despădurirea (EUDR) va înlocui Regulamentul UE privind lemnul (EUTR) și va obliga operatorii și comercianții a șapte mărfuri specifice, inclusiv lemnul, să aplice un sistem „due diligence” înainte de a importa, exporta și/sau introduce aceste mărfuri pe piața UE.

Lemnul trebuie să provină din zone unde nu a avut loc nicio despădurire sau degradare a pădurilor, iar operatorii trebuie să aibă documentație care să demonstreze că lemnul a fost recoltat în mod legal înainte de a intra pe piața UE. Informații precum speciile de arbori, țara de recoltare, coordonatele geografice ale locurilor unde a fost recoltat lemnul, data sau intervalul de timp al recoltării și dovezi că lemnul a fost recoltat legal vor fi furnizate de operatori și comercianți. Asigurarea veridicității și preciziei informațiilor de geolocalizare este un aspect crucial al acestei noi reglementări.

Regulamentul UE privind privind despădurirea pe scurt

 

La 9 iunie 2023, Regulamentul (UE) 2023/1115 privind punerea la dispoziție pe piața UE și exportul din UE a anumitor mărfuri și produse asociate cu despădurirea și degradarea pădurilor („Regulamentul privind despădurirea”) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. și a intrat în vigoare la 29 iunie 2023.

Începând cu 30 decembrie 2024 (sau 30 iunie 2025 pentru micro-întreprinderi sau întreprinderi mici), va fi interzisă introducerea produselor relevante pe piața UE sau exportarea acestora din UE, cu excepția cazului în care sunt:

  • Produse pe terenuri care nu au fost supuse despăduririi (și degradării pădurilor) după 31 decembrie 2020
  • Produse în conformitate cu legislația relevantă a țării de producție; şi
  • Acoperite de o declarație de ,,due diligence” care nu indică mai mult decât un risc neglijabil de nerespectare.
 
 

În funcție de nivelul de risc atribuit fiecărei țări, operatorii vor trebui să pună în aplicare unul sau trei pași de ,,due diligence”:

  • PASUL 1 (Conform articolului 9). Colecteze (și păstreze timp de 5 ani) informații referitoare la: (i) descrierea produselor acoperite; (ii) cantitatea acestora; (iii) (părți ale) țării de producție; (iv) coordonatele de geolocalizare; (v) numele și datele de contact ale furnizorilor și clienților lor relevanți; și (vi) date suficient de concludente și verificabile conform cărora produsele acoperite nu sunt din zone supuse despăduririi și au fost produse în conformitate cu legislația relevantă a țării de producție.
  • PASUL 2 (Conform articolului 10) Operatorii trebuie să evalueze riscul ca produsele să nu fie conforme cu EUDR. Numai în cazul în care evaluarea riscului nu identifică riscuri sau identifică doar un risc neglijabil, produsul poate fi introdus (inclusiv importat) pe piața UE sau exportat din Uniunea Europeană. Evaluarea riscului trebuie revizuită anual.
  • PASUL 3 Evaluarea riscului. Dacă se constată un risc neneglijabil => trebuie luate măsuri adecvate și proporționale de atenuare a riscului înainte ca produsele să poată fi introduse (inclusiv importate) pe piața UE sau exportate din UE. Măsurile disponibile de atenuare a riscurilor includ implementarea modelelor de practici de management al riscului, raportare și audituri independente, precum și numirea unui ofițer de conformitate în structura de conducere.



Cerința de geo-localizare

 

Locația geografică a unei parcele de teren descrisă prin intermediul coordonatelor de latitudine și longitudine corespunzătoare a cel puțin unui punct de latitudine și longitudine și folosind cel puțin șase cifre zecimale. Formatul informațiilor de geolocalizare furnizate poate diferi în funcție de dimensiunea parcelelor:

  • Pentru o parcelă sub 4 hectare, este suficient să se furnizeze un punct caracterizat de latitudine și longitudine,
  • Pentru o parcelă de peste 4 hectare, informațiile de geolocalizare se referă la poligonul perimetru identificat prin puncte suficiente caracterizate de latitudine și longitudine.
 

De asemenea, declarațiile de ,,due diligence” vor fi accesibile autorităților, comercianților și, într-o măsură mai limitată, publicului larg. Companiile care introduc produse relevante pe piață au, de asemenea, obligația de a comunica numerele de referință ale declarațiilor de ,,due diligence” de-a lungul lanțului de aprovizionare, toate informațiile necesare pentru a demonstra că a fost efectuată diligența necesară și că nu a fost identificat decât un risc neglijabil.

Proiectul Sintetic va avea impact asupra obiectivelor Planului strategic Orizont Europa pentru 2021-2024

Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice

Produsele pe bază de lemn realizate în mod sustenabil și caracterizate de o viață lungă pot ajuta la atingerea neutralității climatice prin stocarea carbonului și înlocuirea materialelor pe bază de resurse fosile. Produsele din lemn recoltate în UE reprezintă un stoc net de carbon activ de aproximativ -40 MtCO2e/an, generând totodată beneficii climatice printr-un efect de substituire a materialelor, cu valori cuprinse între -18 și -43 MtCO2e/an. Gestionarea sustenabilă și circulară a pădurilor propusă de proiectul Sintetic va inversa pierderea biodiversității și a funcțiilor ecosistemice asociate, va reduce riscurile de dezastre (dăunători, incendii) și va restaura ecosistemele degradate.

Îmbunătățirea ecosistemelor și a biodiversității terestre și acvatice

Gestionarea sustenabilă a pădurilor întărește reziliența și adaptarea la dezastrele naturale legate de schimbările climatice și sprijină aplicarea măsurilor globale de combatere a încălzirii globale. Conform Strategiei UE pentru biodiversitate pentru 2030, utilizarea arborilor cu coroană pentru producerea de energie, fie din UE, fie importată, ar trebui redusă la minimum. Proiectul Sintetic va dezvolta, demonstra și valida o platformă digitală care să permită gestionarea amplă a datelor din lanțul valoric forestier. Prin adoptarea sistemului de urmărire a ID, proiectul va maximiza randamentul produselor de mare valoare, va crește cantitatea de sortimente de cherestea de mare valoare obținute din aceleași resurse și va reduce exploatarea forestieră ilegală. În plus, proiectul Sintetic va contribui la protejarea mijloacelor de trai locale, la protejarea biodiversității și a ecosistemelor oferite de păduri, la reducerea sărăciei rurale și la atenuarea unora dintre efectele schimbărilor climatice.

O Uniune Europeana rezilientă, pregătită pentru amenințările emergente

Protecția pădurilor expuse la amenințări emergente precum urbanizarea, speciile invazive, schimbările climatice, dezastrele naturale și noi dăunători sau boli este esențială pentru susținerea biodiversității în ecosistemele forestiere. Proiectul Sintetic va promova managementul sustenabil al pădurilor, prin maximizarea randamentului produselor de mare valoare și creșterea proporției sortimentelor de cherestea de mare valoare. Acesta va spori multifuncționalitatea și rolul pădurilor ca rezervor de carbon, precum și dezvoltarea socio-economică a zonelor rurale.

Contribuția proiectului Sintetic la obiectivele Planului strategic Orizont Europa pentru 2021-2024 și la Obiectivele de dezvoltare sustenabilă ale ONU

Creștere favorabilă incluziunii și noi oportunități de muncă

Unul dintre pilonii proiectului SINTETIC este dezvoltarea și demonstrarea unui sistem flexibil și a unui set de tehnologii digitale care pot oferi un serviciu similar (cu un standard unic de date) sectoarelor forestiere și părților interesate. Ele reprezintă diferite niveluri de dezvoltare tehnologică, capacitate de investiții, piață locală a produselor forestiere și infrastructuri digitale. Combinat cu formate dedicate de instruire pentru operatorii forestieri și cu propunerea de recomandări de politică care abordează riscurile potențiale aduse de digitalizare (cum ar fi confidențialitatea operatorilor și dreptul de proprietate asupra datelor), proiectul va îndeplini obiectivul Strategiei forestiere a UE: dezvoltarea competențelor și abilitarea oamenilor pentru bioeconomia durabilă bazată pe păduri, precum și obiectivul corespunzător al strategiei digitale a UE: dezvoltarea competențelor și abilitarea cetățenilor.

Leadership industrial în tehnologii cheie și emergente care funcționează pentru oameni

Pădurile au o importanță substanțială în îndeplinirea obiectivelor UE în materie de biodiversitate și climă. Nivelul limitat de monitorizare a pădurilor este cauzat de mecanisme de raportare dispersate, date neregulate, rezoluție spațială și temporală scăzută, lipsa unor definiții comune și procese complexe de acces la date. Următoarea lege a UE pentru restaurarea naturii, precum și Regulamentul UE privind modificarea utilizării terenurilor și silvicultură (LULUCF) încearcă să abordeze monitorizarea holistică a resurselor forestiere.

Platforma digitală dedicată gestionării cuprinzătoare a datelor privind lanțul valoric forestier, propusă de proiectul Sintetic, abordează direct această legislație, oferind un cadru tehnologic complet funcțional, pregătit pentru adaptări ulterioare. Proiectul va permite să se coreleze randamentul și ieșirea calitativă a oricărui proces din lanțul valoric cu intrările/ieșirile din segmentele anterioare, precum și cu date climatice istorice, tratamente silviculturale și descriptori ai arboretelor. Aceasta duce la o gestionare a pădurilor bazată pe date. În consecință, proiectul va accelera și va conduce tranzițiile digitale și ecologice prin tehnologii și inovații centrate pe om în lanțurile valorice forestiere.

Obiectivele de dezvoltare sustenabilă ale ONU

Proiectul are, de asemenea, ambiția de a contribui la sustenabilitatea globală, abordând câteva dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, contribuind la bioeconomie și sprijinind munca decentă și creșterea economică (ODD 8), creșterea inovației în sectorul forestier (ODD 9), influențarea consumului și producției responsabile (ODD 12), luarea de măsuri climatice (ODD 13), promovarea, utilizarea și gestionarea durabilă a pădurilor (ODD 15) și promovarea interconexiunilor intersectoriale – Parteneriate pentru obiective (ODD 17).