Projektet / Varför SINTETIC?

EU:s avskogningsförordning

Det europeiska SINTETIC-projektet utvecklas inom ramen för den nyligen antagna EU-förordningen för att bekämpa avskogning. Från och med den 30 december 2024 kommer EU:s avskogningsförordning (EUDR) att ersätta EU:s timmerförordning (EUTR) och tvinga operatörer och handlare av sju specifika varor, inklusive timmer, att tillämpa ett system för tillbörlig aktsamhet innan de importerar, exporterar och/eller släpper ut dessa varor på EU-marknaden.

 

Timmer måste komma från mark där ingen avskogning eller skogsförsämring har skett, och operatörerna måste ha dokumentation som bevisar att det avskogningsfria virket har skördats lagligt innan det kommer in på EU-marknaden. Information om trädart, ursprungsland, geokoordinater för alla markytor där virket skördades, datum eller tidsintervall för skörd och bevis på att det avskogningsfria virket skördades lagligt kommer att tillhandahållas av operatörer och handlare. Att säkerställa sanningshalten och precisionen i geolokaliseringsinformation är en avgörande aspekt av denna nya förordning.

 

EU:s avskogningsförordning i korthet

 

Den 9 juni 2023 publicerades förordning (EU) 2023/1115 om tillhandahållande på EU-marknaden och export från EU av vissa råvaror och produkter kopplade till avskogning och skogsförstörelse (“Avskogningsförordningen”) i Europeiska unionens officiella tidning och trädde i kraft den 29 juni 2023.

Från och med den 30 december 2024 (eller 30 juni 2025 för mikro- eller småföretag) kommer det att vara förbjudet att placera relevanta produkter på EU-marknaden eller exportera dem från EU, om de inte är:

  • avskogningsfria, producerade på mark som inte har utsatts för avskogning (eller skogsförstörelse) efter den 31 december 2020,
  • producerade i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet; och
  • täckta av ett due diligence-uttalande som indikerar att det finns en försumbar risk för bristande efterlevnad.
 
 

Beroende på risknivån som tilldelas varje land, måste operatörer genomföra en eller tre steg av due diligence:

  • STEG 1 (Enligt artikel 9). Samla in information (och behåll i 5 år) relaterad till: (i) beskrivningen av de omfattade produkterna; (ii) deras kvantitet; (iii) delar av produktionslandet; (iv) geolokaliseringskoordinater; (v) namn och kontaktuppgifter för deras relevanta leverantörer och kunder; och (vi) tillräckligt övertygande och verifierbara data som visar att de omfattade produkterna är avskogningsfria och har producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet.
  • STEG 2 (Enligt artikel 10). Operatörer måste bedöma risken för att produkterna inte uppfyller EUDR-kraven. Endast om riskbedömningen visar att det inte finns någon eller endast en försumbar risk får produkten placeras (inklusive importeras) på EU-marknaden eller exporteras från EU. Denna riskbedömning måste ses över årligen.
  • STEG 3 Riskbedömning. Om det finns en icke-försumbar risk => måste adekvata och proportionerliga riskreduceringsåtgärder vidtas innan produkterna får placeras (inklusive importeras) på EU-marknaden eller exporteras från EU. Tillgängliga riskreduceringsåtgärder inkluderar att genomföra modellpraxis för riskhantering, rapportering och oberoende revisioner samt att utse en efterlevnadsansvarig i ledningen.
 
 



Geolokaliseringskravet

 

Den geografiska platsen för ett markområde ska beskrivas med latitud- och longitudkoordinater som motsvarar minst en latitud- och en longitudpunkt, och använda minst sex decimaler. Formatet för den tillhandahållna geolokaliseringsinformationen kan variera beroende på storleken på markområdena:

  • För markområden under 4 hektar räcker det att tillhandahålla en latitud- och en longitudpunkt,
  • För markområden över 4 hektar ska geolokaliseringsinformationen hänvisa till den perimeterpolygon som identifieras av tillräckliga latitud- och longitudpunkter.
 

Slutligen kommer due diligence-uttalandena att vara tillgängliga för myndigheter, handlare och i mer begränsad omfattning för allmänheten. Företag som placerar relevanta produkter på marknaden har också en skyldighet att kommunicera referensnumren för due diligence-uttalanden ner i leveranskedjan, all information som behövs för att visa att due diligence har utförts, och att ingen mer än försumbar risk har identifierats.

Sintetic kommer att påverka målen i Horisont Europas strategiska plan för 2021-2024

Minskning och anpassning till klimatförändringar

Hållbart producerade och långlivade träbaserade produkter kan bidra till att uppnå klimatneutralitet genom att lagra kol och ersätta fossilbaserade material. Skördade träprodukter i EU utgör en aktiv nettokolsänka på cirka -40 MtCO2e/år, samtidigt som de genererar klimatfördelar genom materialsubstitutionseffekt, med värden från -18 till -43 MtCO2e/år. Hållbar och cirkulär skogsförvaltning som föreslås av Sintetic-projektet kommer att vända förlusten av biologisk mångfald och tillhörande ekosystemfunktioner, minska katastrofrisker (skadedjur, bränder) och återställa degraderade ekosystem.

Förstärkning av ekosystem och biologisk mångfald på land och i vatten

Hållbar skogsförvaltning stärker motståndskraft och anpassning till naturkatastrofer relaterade till klimatförändringar, samt stöder tillämpningen av globala åtgärder för att bekämpa global uppvärmning. Enligt EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 bör användningen av hela träd för energiproduktion, oavsett om det är från EU eller importerat, minimeras. Sintetic-projektet kommer att utveckla, demonstrera och validera en digital plattform som möjliggör bred datahantering av skogens värdekedja. Genom att anta ID-spårningssystemet kommer projektet att maximera utbytet av högvärdesprodukter, öka högvärdiga timmerutbud från samma resurser och minska illegal avverkning. Dessutom kommer Sintetic-projektet att bidra till att skydda lokala försörjningar, skydda den biologiska mångfalden och ekosystemen som tillhandahålls av skogar, minska fattigdomen på landsbygden och mildra vissa effekter av klimatförändringarna.

Ett motståndskraftigt EU förberett för nya hot

Skydd av skogar som utsätts för nya hot som urbanisering, invasiva arter, klimatförändringar, naturkatastrofer och nya skadedjur eller sjukdomar är avgörande för att upprätthålla den biologiska mångfalden i skogsekosystem. Sintetic-projektet kommer att främja hållbar skogsförvaltning genom att maximera utbytet av högvärdesprodukter och öka utbudet av högkvalitativt timmer. Det kommer att förbättra skogarnas multifunktionalitet och deras roll som kolsänka, samt främja den socioekonomiska utvecklingen på landsbygden.

Sintetics bidrag till målen i Horisont Europas strategiska plan för 2021-2024 och FN:s mål för hållbar utveckling

Inkluderande tillväxt och nya jobbmöjligheter

En av pelarna i SINTETIC är utvecklingen och demonstrationen av ett flexibelt system och en uppsättning digitala teknologier som kan leverera en liknande tjänst (med en unik datastandard) till skogssektorer och intressenter. Dessa representerar olika nivåer av teknologisk utveckling, investeringskapacitet, den lokala marknaden för skogsprodukter och digital infrastruktur. I kombination med dedikerade utbildningsformat för skogsoperatörer och förslaget till policyrekommendationer som adresserar de potentiella risker som digitalisering medför (såsom operatörers integritet och äganderätt till data), kommer projektet att uppfylla EU:s skogsstrategis mål: Utveckla färdigheter och stärka människor för en hållbar skogsbaserad bioekonomi, samt motsvarande mål i EU:s digitala strategi: Utveckla färdigheter och stärka medborgare.

Industriellt ledarskap inom nyckel- och framväxande teknologier som fungerar för människor

Skogar är avgörande för att uppnå EU:s biologiska mångfalds- och klimatmål. Den begränsade nivån av skogsövervakning lider av spridda rapporteringsmekanismer, ojämn data, låg rumslig och tidsmässig upplösning, brist på gemensamma definitioner och komplexa processer för att få tillgång till data. EU:s kommande naturåterställningslag samt EU:s förordning om markanvändning, markanvändningsförändringar och skogsbruk (LULUCF) försöker åtgärda en helhetssyn på övervakningen av skogsresurser.

 

Den digitala plattformen för omfattande datahantering av skogens värdekedja som föreslås av Sintetic adresserar direkt denna lagstiftning och tillhandahåller en fullt funktionell teknisk ram som är redo för ytterligare anpassningar. Projektet kommer att möjliggöra att relatera utbyte och kvalitetsresultat av varje process i värdekedjan med input/output från tidigare segment samt med historiska klimatdata, silviculturella behandlingar och skogsbeståndsbeskrivningar. Detta leder till en mer datadriven skogsförvaltning. Därmed kommer projektet att påskynda och styra de digitala och gröna övergångarna genom människocentrerade teknologier och innovationer i skogsbaserade värdekedjor.

FN:s mål för hållbar utveckling (SDG)

Projektet har också ambitionen att bidra till global hållbarhet genom att adressera flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG). Genom att bidra till den biobaserade ekonomin och stödja anständigt arbete och ekonomisk tillväxt (SDG 8), öka innovation inom skogssektorn (SDG 9), påverka ansvarsfull konsumtion och produktion (SDG 12), vidta åtgärder för klimatet (SDG 13), främja hållbar användning och förvaltning av skogar (SDG 15) och främja sektorsövergripande partnerskap för målen (SDG 17).